Embrassez-vous

Embrassez-vous

Naar aanleiding van zijn tiende verjaardag opent het Ats et marges museum zijn deuren voor een tiental kunstenaars-bondgenoten. Gefascineerd door de kunstverzameling palmen zij de ruimtes van het museum in. Hun vurige reacties zijn vertaald in installaties, performances en diverse auditieve, literaire en culinaire creaties die een andere kijk op de verzameling bieden. Het resultaat, ‘Embrasez-vous!’, is een flamboyante verjaardagstaart om tomeloos te delen en mateloos van te genieten.

RAAK ME NIET AAN, RAAK ME AAN 

Dialoog tussen

  • het werk van  Heide De Bruyn, de Hilde D'Hondt et Michel Nedjar
  • en Ilse Wijnen in cocreatie met het atelier KNEPH (Douwe Rubben, Theodoor De Roey, Tjorre en Thias) Hubbie Brussel (Alexandra, Nadir, Mounir, Jean-Pierre, Jonathan, Sharon en Elke) en Laurence Vielle.


Het werk van Heide De Bruyn, Hilde D'Hondt et Michel Nedjar inspireren de kunstenares Ilse Wijnen tot het transformeren van de musemkamer tot een imaginair, intiem woud. De tentoonstellingsruimte wordt een bezielde sculptuur als een tussenruimte voor het innerlijke en uiterlijke van het ondermaanse. Binnentreden in deze kamer faciliteert een rituele passage naar het onbeschaadse / ongeschaafde in ieder van ons, het wilde, het surreële, het poëtische. 


Onze samenleving zet, ondanks moderne inzichten, mensen met een beperking nog steeds buiten de marges. Het is in een oprechte ontmoeting zonder angst of oordeel  dat we de schoonheid herkennen van het weggeworpene, het weggeborgene. Dat is ware integratie.


we dansen op de stoepen
onze wereld is aan het ontrafelen
je raakt me aan je raakt me niet aan

raak me aan
je neemt me je gooit me weg
raak me niet aan
onze monden liggen verstrooid op het asfalt
verstomde kruimels
waar gaan we heen zeg me waarheen gaan we
onze wereld is aan het ontrafelen
schoonheid is op straat
onze monden liggen verstrooid op het asfalt
we gooien ze als oude zakdoeken
en onze gezichten zijn stom

de natuur ontbindt zich
we dansen de schoonheid die zichzelf weg werpt
we dansen de schoonheid die zichzelf weg werpt
je verwijdert je van me weg raak me aan
ik pluk onze verstomde monden van de stoepen
kruimels van de ontrafelende wereld
en ik dans
met jou


Laurence VielleSpontane affectie is in onze omgang met elkaar nog steeds taboe. En het is juist deze attitude die we ervaren in een ontmoeting met mensen met beperking, dat ontwapenend werkt en ons confronteert met onze schroom, ons zelfbeeld. Het hedonisme en de lichaamscultus scoren maatschappelijk hoog maar we blijven gebrekkig in onze openheid naar directe inlevende tederheid en intimiteit.  

De impact van Corona heeft ons diep ontwricht. Hoe kunnen we de maatregel van fysische afstand bewaren begrijpen? Het lijkt onmenselijk. Het is juist het aanraken en geraakt worden, ook in overdrachtelijke zin, dat de essentie is van ons mens-zijn. E-movere staat tegenover stilstand. Die twee bewegingen horen bij elkaar : in –en uitademen, uitdeinen en inkrimpen, wervelen en verstenen, strelen en ontastbaar zijn, licht en donker, steenhard en waterzacht …..Toen de moeder van Heide Debruyn stierf, begon ze kransen te weven met takken en  woldraad. Om en om draait de cirkel, we zijn sterfelijk en tegelijkertijd onsterfelijk. 

De kroon van Pomona, de moeder van de flora, tooien we met kleine groensels. Wat floreert, vergaat en bloeit weer.


Ilse Wijnen.

 Cocreatie met Hubbie 

NIEUW

Géza
Géza
pasque
pasque

De HANGAR
via: Platte Lo straat 11,

3010  Kessel Lo

 

lidmaatschap 25 euro/jaar

KNEPH werkt zonder
structurele ondersteuning,


Alle financiële steun is welkom!

BE56 0016 3759 1988


Steun ons gratis door uw online aankopen te doen via 

https://www.trooper.be/kneph

CONTACT

Bestuursorgaan:

Gaetan de Moffarts

Kris Buellens

Marthe Vereertbrugghen


Dagelijkse leiding:

Douwe Rubben: 0486 62 37 04

Ilse Wijnen: 0487 24 84 05

Theo De Roey: 0476 93 14 33

ilse@chello.be

theodoor.de.roey@gmail.com 

Copyright

© All Rights Reserved