SCHUUN BIESJKE

FILMTHEATER SCHUUN BIESJKE (KNEPH) FASE 2

28 april 2019 Erfgoeddag

FILMTHEATER en BAL POPULAIRE

Negen thematische documentaire filmpjes en theaterscénekes met zang door Josephine Duson met pianobegeleiding door Jan Hautekiet.

Bal populaire als afsluiter van de Erfggoedag op het zaterdagmiddagplein met juke-o-cycle: Josephine en Benoît De Wael draaien elpees van de jaren 50-70 met mobiele jukebox. In de mooie zaal van B.O.P. waar Korei gehuisvest is.

 

Na 15-16 september 2018 was het duidelijk dat SCHUUN BIESJKE niet in de kast moest blijven liggen. Het is een empathisch historiografisch document dat tegelijkertijd een biografisch en een artistiek-geschiedkundige vertelling is. We beslisten om er een theatrale verwerking van te maken omdat Josephine als jong meisje zo graag een actrice had willen zijn. Josephine heeft vele talenten: ze zingt en acteert en ze doet dit met haar peperkoeken hart, ze beschouwt het als haar missie om de zwakken te steunen en de pijn van de medemens te lenigen. Ze is verstandig en ziet verbanden vanuit haar eigen individuele context met de grotere geschiedenis.

De droom van Josephine als jong meisje was om actrice te worden. En ze heeft die aanleg dubbeldik in haar talentenkoffer zitten. Ze is een wonderlijke en intelligente vertelster. Ze zingt toonvast en helder en heeft haar repertorium kunnen uitbouwen doordat ze een levenslustig sociaal beestje is en was maar ook doordat ze een elpeewinkel op de  Met had en de boel animeerde wanneer de zon het plein tot een openbaar volksplaats omtoverde. Ze heeft haar eigen film –en theateridolen en kan die imiteren en parodiëren. …

Met dit opzet willen we haar droom realiseren.

 

THEATER en ZANG

Liederen worden met haar gekozen en gerepeteerd en een theatertekst wordt met haar geschreven worden. Al zal het geheel een cabaretschwung hebben, achter de straffe humor schuilt het melancholische lied van Pierrot Lunaire. Josephine heeft het drama dat haar leven heel dikwijls was, niet weggemoffeld, ze verstaat de rol van de nar, die met een lach en een traan ‘alleman’ ontroert.

In de kleine scènes na elk filmpje vertelt ze en zingt ze.

 

Pianobegeleiding van de liederen gebeurt door Jan Hautekiet (Brusselaar).

Het publiek kan reacties geven, Josephine modereert. Eventueel voorzien we ook samenzang.

 

BAL POPULAIR

Josephine laat de popjes dansen! Samen met Benoît De Wael bedient ze de platendraaier van zijn omgebouwde motor, de Juke o Cycle. Muzieknummers van de jaren 50-70 zullen onweerstaanbaar de danslustigen op de dansvloer krijgen.

Die avond zal het nieuwe Bruegelbier Pier den Drol geserveerd worden.

Het lijkt bijna een reenactement van Bruegels schilderijen met de uitbundige huppelaars en feestvierders.

 

Een extra 9de filmpje werd gemaakt voor deze fase rond PROSTITUTIE en VROUW

Een thema dat zowel historisch als actueel essentieel is in het Marollengegeven. Josephine wilde – aanvankelijk - als ambassadrice vermijden dat dit facet teveel aandacht kreeg.

Josephine is erg betrokken met haar medemens. Nog steeds is ze vrijwilligster bij de St. Pieterskliniek. Vooral het werken met vrouwen is voor haar heel belangrijk. Prostitutie, de realiteit van een vrouwenleven in de actuele samenleving … ze kan haar woordje hierover duidelijk laten klinken.

Josephine is ook een ‘natuurlijke’ feministe en wil als vrouw getuigen over het traditionele vrouwenbeeld dat haar in een keurslijf hield, ze wil haar verhaal vertellen en daardoor ook het verhaal van vrouwen in het algemeen in een veranderende wereld. Ze wil het hebben over vrouwzijn.

We hebben haar niet moeten overtuigen. Na de opstelling in art et marges vond ze zelf dat dit toch wel een belangrijk gegeven is van haar eigen leven en van de Marollen.


parrtners:

Foto's: Bernard Noyez

SCHUUN BIESJKE  Ceci n’est pas une femme? (KNEPH) FASE 3

GOUDBLOMMEKE IN PAPIER open monumentendagen 18 - 19 september 2019

Het 9de filmpje van SCHUUN BIESJKE werd verder uitgewerkt. De knipoog naar het surrealisme is in de filmpjes duidelijk aanwezig. 

De vertoning wordt vertoond in de ‘Julien Verboes Koêmer’ In ’t Goudblommeke in papier, daar waar geestesverwanten van Josphine, de surrealisten de wereld wilden veranderen.

van het Goudblommeke in papier.

We 'dromen' ervan om dit spektakel meermaals te kunnen brengen. Eventueel met andere muzikanten (Tuur Florizone, ...) andere plekken (Werm Woeter als filmreeks ...) ....

 

PERFORMANCE in home Vesale Brussel 22 september 2019


* FILMPJES STAAN VANONDER

SCHUUN BIESJKE

empatische historiografie

FILMPJES STAAN VANONDER *

 

HET PROJECT  ‘AMBASSADEURS VAN DE MAROLLEN’ 15 en 16 september 2018

Open Monumentendagen 'Het erfgoed dat zijn wij', Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Korei organiseert wandelingen in de Marollenwijk met bewoners. Hun levensverhalen zetten aan tot dialoog.

KNEPH realiseert i.o.v. Korei een filminstallatie in het art et marges museum, Hoogstraat, Brussel, als halte in het wandelparcours.

 

FILMREALISATIE SCHUUN BIESJKE (KNEPH) FASE 1

Het levenspad van Josephine, een Marollienne van 87 jaar, is het verhaal van de Marollen, vanuit haar beleving en herinneringen gidst haar relaas de wandelaar doorheen de straten die kronkelen rond het Vossenplein. In het totaal zijn er 8 filmpjes tot stand gekomen. De filmpjes zijn gebundeld per straat en thema.

 

Deze acht filmpjes werden gerealiseerd in het kader van de

http://erfgoed.brussels/links/omd/omd-2018-programma

http://www.drugopera.be/nl/brussel-te-ontdekken/ID/1488/de-marollen-met-hun-gezellige breughelfeesten

 

Ambassadrice van de Marollen : Josephine Dusson.

Realisatie KNEPH: Douwe Rubben en Ilse Wijnen.

Presentatie: art)&(marges Museum, Hoogstraat, Brussel - 16-17 september 2018 Erfgoeddagen en Bruegelfeest Marollen

i.o.v. Korei, Arlette Clauwers met steun van het Brussels hoofdstedelijk Gewest.