Ik ben ECUUM

Ik ben ECUUM


Paasstage 2017


Inspiratie: Andersen, De kleine Zeemeermin / in het kader van het theaterproject Kreis und Linie gebaseerd op utopische roman De Toverberg van Thomas Mann (1922).


In de tweede fase van Kreis und Linie werd naar de sprookjeslaag van de veelgelaagde roman gedoken. De kleine Zeemeermin van H. C. Andersen gaat door een reeks transformaties en paradoxen net als Hans Castorp tijdens zijn verblijf op de Toverberg. Centraal staat de zoektocht naar de ziel, de ziel van Duitsland, van Europa, van de mensheid, van een mens.


De kleine Zeemeermin verlangt naar de ware liefde, maar kan die pas vinden als ze, net als een mens, sterfelijk wordt. En dat is slechts mogelijk als ze de liefde vindt. Een cirkel.Installatie: papieren poppen, film en soundscape met als thema's (zelf)verloochening – talenten - verlangen.

LUPUS/a werkte rond het einde van het sprookje.En ze leefden nog lang en gelukkig …. een hardnekkig modern einde van een oud sprookje dat Walt Disney niet schuwde. Bij Hans Christian Andersen gaat het nochtans over een onbeantwoorde liefde, fugit amor, zoals bij Orpheus en Eurydice.

Omdat de kleine Zeemeermin in een hybride wezen getransformeerd is, half mens (met een ziel en sterfelijk) en half vis, kan ze na haar terugkeer naar de zeebodem niet zo maar, zoals de andere zeemeerminnen, veranderen in schuim op het einde van haar leven. Ze moet 300 jaar lang kinderen goede raad in hun oor fluisteren.


Wat zijn onze diepste verlangens (niet te verwarren met de graai-wensen)?

En zijn we bereid onze talenten op te offeren?

Kennen we de passionele vervoering nog in deze materialistische en rationele wereld?Waarom zou ik weer alles moeten achterlaten?

Ik ben een mens: wat betekent dat?


Papier en Suliko

Het gebeurde vaak dat terwijl Hans Christian Andersen een sprookje aan het vertellen was, hij ondertussen papier plooide en knipte tot de laatste zin van zijn vertelsel. Dan pas opende hij zijn meesterlijk snijwerk voor de verbaasde luisteraars. De twee installaties, Ik ben ECUUM van LUPUS/a en One Day my Prince will come, worden verbonden door de keuze van het werken met papier en door het Georgisch lied Suliko (ziel). Ik ben ECUUM vertrekt vanuit het laatste deel van het sprookje De kleine Zeemeermin.


Paul Contryn, bezieler van het Figurentheater De Maan in Mechelen, ondersteunde het atelier vanuit zijn artistieke visie.NIEUWS

PLAFFETIRENOEK
PLAFFETIRENOEK
Jaariverzicht 2020
Jaariverzicht 2020
AGENDA
AGENDA
TOUCHE-MOI, NE ME TOUCHE PAS
TOUCHE-MOI, NE ME TOUCHE PAS
Masculinities
Masculinities
Géza
Géza
Rik Van Schil
Rik Van Schil

De HANGAR
via: Platte Lo straat 11,

3010  Kessel Lo

 

lidmaatschap 25 euro/jaar

KNEPH werkt zonder
structurele ondersteuning,


Alle financiële steun is welkom!

BE56 0016 3759 1988


Steun ons gratis door uw online aankopen te doen via 

https://www.trooper.be/kneph

CONTACT

Bestuursorgaan:

Gaetan de Moffarts

Kris Buellens

Marthe Vereertbrugghen


Dagelijkse leiding:

Douwe Rubben: 0486 62 37 04

Ilse Wijnen: 0487 24 84 05

Theo De Roey: 0476 93 14 33

ilse@chello.be

theodoor.de.roey@gmail.com 

Copyright

© All Rights Reserved